søndag 27. mars 2011

Barn og nettvett

Kommer etter forespørsel igjen tilbake til temakvelden vår i forrige uke hvor lensmann i Rennebu Stein Bratseth fortalte om blant annet barn og nettbruk. Han sier at utviklingen innen dette har vært enorm, bare de siste 5 åra. For kun 5 år siden ble det på Sunnland ungdomsskole bestemt på et foreldremøte at ungdommen ikke skulle få mobiltelefon før til konfirmasjonen. Idag har nesten alle 9-åringer mobil. Å gi barn og ungdom pc, mobiltelefon osv uten å formidle regler som gjelder er som å sette dem ut lengst inne i Trollheimen fullt utstyrt inkludert kart og kompass (men uten opplæring på dette) og be dem finne veien hjem igjen. Barn og unge er på internett daglig og dette blir også en arena for mobbing. Han nevnte flere stygge eksempler på sms og msn-aktivitet som innehold både skjult og direkte mobbing. Her fikk iallefall jeg, og endel andre i salen, om ikke hakeslepp, så iallefall øynene opp for at her gjelder det å være våken. Videre ble det nevnt dette med møter på nettet, altså negative møter på nettet og da gjerne voksne som utgir for åvære f.eks "jente 14 år". Regelen til barn og ungdom er: Ikke møt noen "live" for første gang uten at foreldrene er med!! En av konklusjonene for kvelden var at foreldrene må være der for og med barna sine, tørre å ta et tak og tåle de utfordringene man vet kommer!

Dette var noe av det som ble snakket om.....og som sagt, salen virket lydhør!!

2 kommentarer:

  1. TAkk for utdypningen, Arnt-Inge. Medietilsynet kom i 2010 med en rapport om barn og digitale medier. Du finner den her, hvis du er interessert i mer info om temaet: http://www.medietilsynet.no/Documents/Trygg%20bruk/Rapporter/Barn%20og%20digitale%20medier/100319_Del_1.pdf

    Legger en kort oppsummering av hovedfunnene i mappa Fagstoff/Ledelse for læring.

    SvarSlett
  2. Vi har også hatt opplegg rundt nettvett i forrige uke. Elevene på mellomtrinnet og ungdomsskolen fikk et foredrag i skoletida, og på kveldstid var det åpent møte for ansatte, lærere, politikere m.m. Ola Øyvind Hoel, pensjonert politiførstebetjent og IKT-etterforskar fra Nordre Buskerud politidistrikt var innleid som foredragsholder. Han fremholdt foreldrenes ansvar for barna og hva de foretok seg på internett som viktig. Bl.a. sa han at den som har fått installert en internettlinje er ansvarlig for all bruk av internett som går over denne linja. Han sa også at det er ikke mulig å unngå at barn og unge havner på nettsider de ikke skulle vært inne på. Derfor er det viktig å lære dem å varsle voksne når det skjer.

    SvarSlett